elgondolkodtató · kortárs · Romantikus · történelmi

A legjobb dolgok akkor történnek, amikor nem is számítasz rá »Mörk Leonóra: Ködkirálynő«

 

Salads That Don't Suck (2)

Szép olvasmányélményt kaptam Mörk Leonórától; különleges, hol szomorkás, hol nagyon is vibráló hangulatot; érzékeny és lírai történetet; szerethető női mintákat, elgondolkodtató sorsokat.

Mörk Leonóra legújabb regényének főhőse, a tolmácsként-fordítóként-nyelvtanárként dolgozó Kriszta ötvenedik születésnapja alkalmából úgy gondolja, hogy köszöni szépen, de ő most egy időre kivonja magát a forgalomból, és elvonul egy kolostorba a Türingiai-erdő közepére.

Kriszta nem az a nő, aki darabjaira esik szét az idő múlásától, sokkal inkább azért vonul el, hogy kipihenje magát: hátrahagyja az érzelmi zsarolást tökélyre fejlesztő édesanyját, kiugorjon a mindennapokból és feltöltődve térhessen vissza élete megszokott díszletei közé. Mindeközben egy számára különösen kedves mesekönyv fordításán dolgozik, amire véletlenszerűen bukkant egy aprócska berlini feminista könyvesboltban, mely méltatlanul elfeledett vagy fel sem fedezett írónők rehabilitálását tűzte zászlójára.

20190520_100540

Ahogy egyre jobban elmélyül a mesekönyvben, nem bír szabadulni a megérzéstől, hogy ezek nemcsak kitalált történetek, hanem a 18. századi Németországban élt írónő, Charlotte saját élményeit és emlékeit írta meg.

Kriszta megérzései nem csalnak: rövidesen kiderül, hogy a mesekönyv fiatal írónője éppen abban a faluban született és élt élete nagy részében, ahol a kolostor található; innentől kezdve párhuzamosan fut a két cselekményszál: követjük Krisztát és kibontakozik előttünk Charlotte első, hatalmas lángon lobogó szerelmének története, mely tragikus végbe torkollik.

Nagyon tetszett, ahogy a regényben összekapcsolódik a mese és a valóság: a mesebeli lények, mint a Ködkirálynő, vagy a Daruasszony, éppúgy megférnek a könyv lapjain, mint a nagyon is valóságos szereplők, például Paul, a jóképű orvos, aki Kriszta segítségére lesz a Charlotte utáni nyomozásban. Ízléses romantika szövi át a regényt, a múlt és a jelen történetszálait pedig finom, lírai regényszövet kapcsolja össze. S ha mindez nem lenne elég, Mörk Leonóra diszkrét, de találó társadalomkritikát is csempész a regénybe.

20190520_100643

Hamar megkedveltem Krisztát: erős, határozott nő, aki a maga útját járja; szereti a munkáját, odavan egyszem lányáért, nem ijed meg egy kis egyedülléttől. Édesanyját ugyan nehezen tudja kezelni, de sokéves önfejlesztő munkának köszönhetően legalább már tudatosabban tud ránézni és reagálni a helyzetre. Annak ellenére, hogy évek óta külön él férjétől, hivatalosan még nem váltak el; mégsem bújik a papíron még létező házasság mögé, hanem felismeri, hogy ideje továbblépni. S mindenekelőtt: elég bátor ahhoz, hogy adjon magának egy második esélyt, egy új szerelemre, egy új életre.

A könyvet köszönöm a Jaffa Kiadónak!

“Egy nő, ha egy csöpp esze van, időben gondoskodik róla, hogy legyen saját neve, jövedelme, megtakarítása, bankszámlája, hitelkártyája, autója, szobája, számítógépe, e-mail-címe, Facebook-profilja, egyikből se a férjével közöset kelljen használnia, mert ha bajba kerül, késő lesz kapkodni.”


Értékelés:

4/5

4komod


Ha szívesen olvasnál a többi könyves élményemről is, kövess INSTAGRAMON és FACEBOOKON! 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s