elgondolkodtató · kortárs · társadalomkritika

Identitáskeresés barátságtörténetbe csomagolva »Zadie Smith: Swing Time – Egymásnak születtünk«

IMG_20190518_182404_911A Swing Time vegyes élményt adott. Nem lett a kedvenc regényem, de mindenképpen megérte elolvasni; fontos kérdéseket boncolgató, erős történet, mégha a cselekmény sokszor lassan sodródik is.

Zadie Smith regényében látszólag minden a tánc körül forog. A könyv egy női barátság történetét meséli el: Tracey és a végig névtelen maradó narrátor kisiskolás korukban kötnek barátságot, a helyi tánciskolában.  A lányokat mindenekelőtt közös szenvedélyük, a tánc köti össze hosszú éveken keresztül, de az is fontos kapocsként működik köztük, hogy bőrszínük miatt mindketten némileg kívülállónak számítanak a tánccsoportban, és a lakótelepen is, ahol élnek.

A lányok barátsága az évek múlásával meglazul. Az iskola és a közös órák kezdetben szorosra fonják köztük a szálakat, s nemcsak egymás játszópajtásaivá válnak, sokkal inkább szövetségeseivé és támaszaivá a kamaszkor viharaiban és a családi problémák túlélésében. Aztán más-más középiskolába kerülnek – Traceyt felveszik egy táncművészeti iskolába. Mindketten tudják, hogy kettejük közül ő a tehetségesebb, s immár a narrátor is kénytelen tudomásul venni, hogy ő megmarad a lelkes amatőr szintjén. Míg Tracey profi táncosként próbál karriert csinálni, a narrátor végigevickéli a főiskolát; később pedig mégis a táncos világ része lesz, igaz csak közvetve, egy furcsa véletlennek köszönhetően: egy világhírű énekes és táncos személyi asszisztenseként kezd dolgozni.  

Múlnak az évek, ki-ki éli a maga életét; a két barátnő útjai ugyan időről-időre keresztezik egymást, de a regény második felében egy újabb történetszál veszi át a főszerepet: a narrátor részt vesz egy kis gambiai falusi iskola beindításában, amit főnöke misszionárius törekvéseinek keretében alapít. Bevallom, ez a történetszál nem kötötte le annyira a figyelmemet, mint a lányok barátságának alakulása. Habár döbbenetes az a kontraszt, ami a szinte már elképzelhetetlen luxusban élő énekesnő és a nyomorúságos környezetű afrikai falu életmódja és szemlélete között feszül.

IMG_20190526_204708_252

Nagyon megragadott viszont ebben a cselekményszálban, ahogyan a vegyes házasságból származó narrátor ezt az egész iskolaalapítási, jótékonykodási folyamatot megéli. Erőteljes identitásválságnak lehetünk tanúi, mivel a narrátor kettős szerepben van jelen: egyrészt saját népének történelmét, múltját látja megelevenedni a faluban töltött idő során – egy közülük; másrészt főnöke nevében a civilizált nyugatot képviseli – kívülálló. A narrátor amúgy is célját vesztett élethelyzetbe kerül asszisztensi munkája során: nem igazán látja, hogy merre tart az élete – sodródik a jól fizető állással, melynek azonban az az ára, hogy egyénisége, saját igényei feloldódnak, megszűnnek létezni főnöke árnyékában. Maga sem tudja megítélni, hova, melyik világba tartozik voltaképpen. Ez a kívülállóság talán a regény igazi témája, legfőbb motívuma, amely mindegyik történetszálat végigkíséri.

A könyv jól bemutatja az emberi kapcsolatok, barátságok dinamikáját. Eszembe juttatta, hogy milyen ritka kincs, ha egy kapcsolat, barátság hosszú évtizedeken át, különböző életszakaszokon keresztül elkíséri az embert. Arra is rámutat ez a történet, hogy a barátság milyen sokat ad az embernek: lehet családpótlék, jelentheti az éltető figyelmet, és lehet irányjelző is, ha elfeledjük, hogy kik is vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk.

A könyvet nagyon köszönöm a Helikon Kiadónak!


Értékelés: 4/5

4komod


Ha szívesen olvasnál a többi könyves élményemről is, kövess INSTAGRAMON  is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s