újrakezdés-történet · csajos · elgondolkodtató · könnyed · lélekmelengető · Romantikus

Mindent megváltoztató születésnapok »Cathy Kelly: Idén minden más lesz«

IMG_20200806_083751Nagyon vártam már Cathy Kelly új könyvét – az írónő korábbi regénye, a Párizsban kezdődött az egyik kedvenc könyvem, ezért az Idén minden más lesz-hez is nagy reményeket fűztem. Az írónő ezúttal sem okozott csalódást; bár az előző regényhez képest ez kicsit kevesebbet adott, de egy igazi kedves, léleksimogató és sok tekintetben elgondolkodtató olvasásélménnyel lettem gazdagabb. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a cím közben a saját életemben is tökéletesen aktuálissá vált, hiszen december végére várom a kisfiamat, úgyhogy a regény szereplőihez hasonlóan idén velem is megfordult a világ, és minden más lesz, mint eddig ♥

A történet szinte végig 3 szálon halad – 3 nő, Sam, Callie és Ginger életét kísérhetjük egy darabon, méghozzá mindhármuk számára igazán sorsfordító időszakban. A szereplők nem ismerik egymást, mégis összefűzi őket, hogy ugyanazon a napon van a születésnapjuk. Akárcsak az, hogy az idei szülinapjukon mindhármuk életében olyan események történnek, melyek fenekestül forgatják fel az addig ismert mindennapokat.

Callie, az egykori fotómodell az 50. születésnapját ünnepli egy nagyszabású partival, melyet multimilliárdos férje szervezett számára meglepetésként. Az asszony eléggé elveszettnek érzi magát a rengeteg ember között, akiknek a felét sem ismeri olyan jól, mint illene, viszont éppen azok hiányoznak az impozáns vendégseregből, akiknek a társságára a leginkább vágyik: az édesanyjával és testvérével évek óta megszakította a kapcsolatot, egy ostoba családi viszály miatt. Callie a férjével és a kamasz lányával lakik egy hatalmas, fényűző villában, és a gazdag kiváltságosok csillogó, ámde tökéletesen üres életét éli. Az egykor magabiztos és sikeres modell amolyan igazi „kirakatfeleséggé” vált az évek során, férje legékesebb trófeájává. A legszomorúbb az egészben, hogy tökéletesen elveszítette önmagát: minden mozdulatát és tettét a férje tükrében méri, s egyetlen kérdés feszíti át az egész életét: vajon elég jó-e. Ennek néha tudatában van, vagy legalábbis halványan érzi, hogy valami nem stimmel, de többnyire sikeresen álltatja magát azzal, hogy milyen kiváltságos az élete, és mivel mindezt a férjének köszönheti, természetes, hogy a kedvére akar tenni.

Ha szívesen olvasnál a többi könyves élményemről is, kövess INSTAGRAMON  is! 🙂

Azzal viszont nem számolt, hogy ez a „tökéletes” férj évek óta becsapja: a bulvármagazinok címlapjára kívánkozó szülinapi parti kellős közepén érkezik az adóhatóság, letartóztatási parancsot lobogtatva, hogy magukkal vigyék az adócsalással vádolt férfit. Aki időközben kámforrá vált, a bajban egyedül hagyva feleségét és lányát. Callie élete két pillanat alatt darabjaira hullik: menekülnie kel a házából, a számlákat zárolják, s fennáll a veszélye, hogy bűnrészességgel vádolják.  Kezdetben meg van róla győződve, hogy valami félreértés történt, s mégha a férje valóban bűnös is, nem hagyná magukra őket – de be kell látnia, hogy tökéletesen átverték. Így újra kell építenie maga körül mindent, s mindenek előtt biztonságos helyet kell keresnie, ahol kitalálhatja, hogyan tovább. Végül hazamegy a családjához – vissza a szürke kisvárosba, ahonnan olyan buzgón menekült el annak idején a fényes jövőbe.

Sam éppen a 40 gyertyát fújja el a tortán, amikor elfolyik a magzatvíz. Férjével hosszú éveken keresztül próbálkoztak gyermekáldással, sikertelenül, majd váratlanul a negyedik X-hez közelítve megtörtént velük a csoda: az asszony terhes lett. A magabiztos, szakmájában sikeres Samnek teljesen új szerepben kell helytállnia, ami egyszerre tölti el végtelen hálával és hatalmas rettegéssel. Édesanyjával felemás a kapcsolata: a rigorózus iskola-igazgatónő nem éppen a forró anyai szeretet mintapéldája, s Samet a szülés közeledtével egyre inkább hatalmába keríti a rettegés: vajon ő jól fogja-e csinálni, jó anya lesz-e annak ellenére, hogy nem látott maga előtt követendő példát?

Ginger a 30. születésnapján legjobb barátnője esküvőjén vesz részt, ahol förtelmes koszorúslány ruhába bugyolálva reménykedik, hogy talán végre-végre találkozik egy kedves sráccal, akivel közös története lehet. A túlsúlyos és alapvetően gátlásos lány kettős életet épített fel magának: újságíróként dolgozik egy napilapnál, ahol minden kollégája a vagány, nagyszájú vörös démont ismeri, aki tökéletesen rendben van magával, az idomaival, és úgy általában, remek élettel és isteni vitriolos humorral van megáldva. Otthon azonban, ahol nem látja senki, csak a két tengerimalac, a lány visszaváltozik igazi önmagává: az érzékeny, zárkózott, kedves lánnyá, akit sokat bántottak az alakja miatt, s aki sosem heverte ki édesanyja korai elvesztését. Másodállásban és inkognitóban egy népszerű tinimagazin tanácsadó rovatát vezeti, s ez az, ami igazán testhezálló szerep számára: okos, empatikus cikkeivel a saját hangján szólalhat meg és segíthet a megzavarodott tinilányoknak. Ugyanakkor itt is azzal a problémával szembesül, ami az egész életét megkeseríti: nem meri felvállalni az igazi énjét. A lányt egyébként szerető és elfogadó család veszi körül: édesapja, bátyjai és a teleshopos vásárlási mániában szenvedő (egyébként hatalmas forma!) nagynéni finom védőburkot von Ginger köré, de a fenébe is, a lány életéből iszonyúan hiányzik a szerelem.

IMG_20200806_084445

Azon a bizonyos szülinapon és esküvőn viszont úgy tűnik, végre emberére akadt: egy kedves, helyes sráccal táncol, és egyértelmű, hogy az este bőven tartogat még további izgalmakat is… A lány éppen a mosdóban hámozza le magáról az alakformáló alsóneműt, amikor meghallja, hogy a menyasszony, Ginger állítólagos legjobb barátnője (természetesen szőke, szuperkarcsú és tökéletesen felszínes) és a másik koszorúslány borzalmasan kibeszélik őt: becsmérlik a külsejét, lesajnálják, hogy nincs akaratereje változtatni és általában, szánalmasnak tartják, ahogyan táncol a sráccal (akiről amúgy kiderül, hogy barátnője van és csak egyestét kalandot akar). Gingerrel megfordul a világ a WC fülkében, és amikor szembesíti „barátnőjét” mindazzal, amit hallott, be kell látnia, hogy végtelenül kihasználták és megalázták. Onnantól kezdve pedig két választása van: vagy összeomlik és csokiba öli a bánatát, vagy belátja végre, hogy ideje megszeretnie és felvállalnia önmagát. Tippeljetek, melyiket választja? 😉

Nem akarok lelőni minden poént, csak annyit mondok, hogy mindhárman megtalálják a módját, hogy az életüket ért sokkhatásokat pozitív erővé változtassák, és rálelnek a krízishelyzetből kivezető útra, miközben bölcsebbé, erősebbé és bátrabbá válnak, mint valaha. Callie újra otthonra talál a családjánál és lépésről lépésre felépíti az életét, ezúttal sokkal őszintébb és valósabb alapokra. Sam megtalálja magában azt az édesanyát, akivé mindig is szeretett volna válni, miközben a saját anyukájával való kapcsolata is meglepő fordulatot vesz. Ginger pedig istenigazából magára talál: a sors olyan helyzetet hoz elé, ahol nem tehet mást, kénytelen felfednie az álnevek és álarcok mögött rejtőző igazi önmagát.

A három nő útja végül a történetben is keresztezi egymást, és jó barátnőkké válnak – na, a regénynek ezzel a részével nem voltam igazán megelégedve. Értem én, hogy jó ötletnek tűnik összefűzni a szálakat, de az írónő erőltetett és kurta-furcsa befejezést rittyentett az egyébként remek történet végére – pont ezzel a lezárással száműzte vissza a regényt a sablonos romantikus női regények sorába, ahonnan egyébként kiemelkedik. Ennek ellenére az Idén minden más lesz mindenképpen az idei nyár egyik emlékezetes olvasmánya maradt számomra, amit jószívvel ajánlok mindenkinek, aki szereti a jóféle romantikus újrakezdés-történeteket.

A könyvet nagyon köszönöm, Cartaphilus Kiadó!


Értékelés: 4/5

4komod

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s